Svensk Fastighetsförmedling En del av Svensk Fastighetsförmedling
En del av Svensk Fastighetsförmedling
Bolån Privatlån
Ring oss på

020-25 26 26

Måndag - Fredag: 09:00 - 17:00
Avvikande öppettider. Fredagen 13/12: 12:00 - 17:00

Bolånen var 95% dyrare 2008 – klarar du en liknande höjning idag?

Press

Bolånen var 95% dyrare 2008 – klarar du en liknande höjning idag?

Det rapporteras dagligen om att svenska hushåll måste vara beredda på högre boräntor och banker varnar för att den kan hamna på 5% eller mer. Så höga har nivåerna bara varit en gång de senaste 15 åren vilket var i samband med finanskrisen 2008. Då kostade bolån i snitt 95% mer än 2021 – 61 000 kr per år. Idag höjs räntan brant för bundna lån, och den rörliga ligger börjar nu följa efter. Även kalkylräntan höjs av vissa banker. Frågan låntagare bör ställa sig är vilken kostnadsökning man klarar och samtidigt räkna med att ekonomin och ränteläget – trots kriget – har goda förutsättningar för långsiktig stabilitet.

Mardrömsscenarion målas nu upp från allt fler, inklusive banker och myndigheter. I åratal, nästan två decennier, har de haft fel och behövt revidera ner sina räntebanor, men denna gång påstås det vara annorlunda. Den som står inför omförhandling eller nytt bolån bör ta bankernas och myndigheternas rekommendationer och varningar med lite ro, givet att man kan det.

Ordna Bolån har med hjälp av statistik från SCB, Finansinspektion och Svensk Mäklarstatistik räknat ut vad svenskar i snitt betalat för sina bolån mellan 2005 och 2021. Sammanställningen visar att bolån var som dyrast 2008. Med en snittränta* på 5,32 procent kostade bolånen cirka 61 000 kronor per år (inflationsjusterat), 95% mer än 2021.

Figur 1 Boräntekostnad per år sedan 2005

En graf som visar boräntekostnad per år sedan 2005– Genom att titta bakåt kan vi bättre förstå vad som kan hända framåt. 2008 var svenskars boräntekostnader i genomsnitt 61 000 kronor per år, 95% mer än vad svenskar betalade 2021. Även om banker och myndigheter idag skriker högt om höjningar så är det osannolikt att vi når de höga nivåerna från 2008, säger Hemad Razavi, VD på Ordna Bolån.

 

– Det som hände 2008 var att globala bankjättar konkurssattes över en natt, skuldsatta europeiska länder tvingades till åtstramningsåtgärder och kapitalismens fortlevnad var ifrågasatt. Inflationstrycket är allvarligt och krigets påverkan på ekonomin kännbar, men det är svårt att föreställa sig att ekonomin, och ränteläget, når en svårare situation än 2008, säger Hemad Razavi, VD på Ordna Bolån.

– Kortsiktigt kan räntorna absolut gå upp och inflationstrycket är mycket högt, men om man försöker föreställa sig vad som väntar långsiktigt så var ekonomin på väg in i balans mellan utbud och efterfrågan innan kriget bröt ut. Från mitt perspektiv är därför den långsiktiga inflationsoron överdriven och jag tror att räntemarknaden kommer att vända nedåt igen så snart säkerhetsläget har stabiliserats, säger Hemad Razavi, VD på Ordna Bolån.

– Svart på vitt vill banker att du ska binda nu för att de sannolikt har höjt sina marginaler och för att de vill låsa fast dig som en långsiktig kund. Detta stärker ditt värde, men också din förhandlingsstyrka. Därför måste du inför en förhandling göra förarbetet. Ta reda på din bostads värdering och se listräntan som en startpunkt snarare än en slutdestination, säger Hemad Razavi, VD på Ordna Bolån.

– Mitt bästa tips till bolånekunder är att fundera över om man har råd med en rörlig boendekostnad eller inte, samt vilken räntehöjning plånboken i så fall klarar av. Om du har ett bolån på 3 miljoner med 1,7%** i rörlig ränta som på sikt går upp till 3% innebär det att dina räntekostnader ökar från 4 250 till 7 500 kronor per månad. Det är mycket – men klarar hushållet det utan problem? Det kan vara positivt att inte sitta med bolån som är uppbundet på tre eller fem år, för när säkerhetsläget stabiliseras igen så kommer inflationen också komma ner och därmed räntorna, säger Hemad Razavi, VD på Ordna Bolån.

Med hjälp av tabellen nedan kan månadskostnaden vid olika räntenivåer bli enklare att ta till sig.

Tabell 1 Månadskostnad vid räntehöjning

En graf som visar månadskostnad vid räntehöjning

*Räntenivån är den genomsnittliga rörliga räntan (3-mån) för nya och omförhandlade bolån för respektive år.
**Som referens, erbjuder Ordna idag ca 1,43% rörlig ränta vid 65% belåningsgrad på ett bolån på 3 miljoner kronor.

Pressbild:

Pressbilder kan laddas ner via följande länk. Bakgrundsmaterial som ligger till grund för insikterna delas vid förfrågan.

Presskontakt:

Henrik Freudenthal, kommunikationschef på Svensk Fastighetsförmedling
henrik.freudenthal@svenskfast.se
070 225 98 22

Om Ordna Bolån:  

Ordna Bolån är mötesplatsen för låntagare och långivare. En mötesplats med kundens bästa för ögonen och där banker kommer till låntagaren, inte tvärtom.

Genom att matcha långivarens erbjudanden med låntagarens behov, sållar vi bra från mindre bra. Vill kunden ha hjälp av erfarna rådgivare finns vi minuter bort. Engagerat, lösningsorienterat och med kundens behov i fokus, gör vi jobbet och guidar enkelt och smidigt till en lösning som passar det individuella behovet. Vill kunden ha hjälp att jämföra, tar vi ett steg tillbaka och låter vår tjänst sköta jobbet.

Ordna Bolån är experten som gör det lätt att välja. Vi är en del av Svensk Fastighetsförmedling. För mer information, besök oss på ordnabolan.se

Kommentarsfältet är nu stängd för detta inlägg.

Presskontakter:

Henrik Freudenthal, kommunikationschef på Svensk Fastighetsförmedling och Ordna
henrik.freudenthal@svenskfast.se
070 225 98 22

    Vill Du Kontakta Oss?

    020-252626

    Måndag - Fredag: 09:00 - 17:00
    Avvikande öppettider. Fredagen 13/12: 12:00 - 17:00

    info@ordnabolan.se

    Ordna AB, Org.nr. 556962-9404
    Vasagatan 28, 111 20, Stockholm